چی فان-آشپزی - نان بربری یکی از خوشمزهترین نانها است که هم به صورت سنتی و هم بصورت صنعتی تهیه میشود. برای تهیه این نان از آرد سبوسدار استفاده میشود؛ بنابراین این نان یکی از بهترین نانها با ارزش غذایی بالا بحساب میآید. این نان خوشمزه را میتوان در خانه و در فر آشپزخانه نیز تهیه کرد و از طعم و مزه دلچسب آن لذت برد. برای آشنایی با طرز تهیه نان بربری در فر با ما همراه باشید.
طرز تهیه نان بربری در فر
مواد اولیه | |
آرد نانوایی | 4 پیمانه |
شکر | ¾ قاشق چایخوری |
مایه خمیر | ½2 قاشق چایخوری |
آب ولرم | 2 پیمانه |
نمک | 2 قاشق چایخوری |
دستور تهیه خمیر مخصوص نان بربری
برای تهیه خمیر مخصوص برای پخت نان بربری، ابتدا باید خمیر مایه آن را عمل آورید. برای انجام این کار خمیر مایه آن را در ظرفی ریخته و شکر و یک پیمانه آب ولرم را به آن اضافه کنید. سپس ظرف حاوی خمیر مایه را با نایلون بپوشانید و آن را در محیط گرمی قرار دهید تا خمیر مایه عمل آید. دمای آب باید به گونهای باشد که گرمای آن را احساس کنید، ولی دست را نسوزاند. خمیر مایه سالم پس از ۱۰ دقیقه پف میکند ولی اگر خمیر مایه خراب باشد، باید آن را عوض کنید.
پس از به عمل آمدن خمیر مایه، آرد را به همراه یک پیمانه آب ولرم به ظرف اضافه کنید و آنها را خوب با یکدیگر مخلوط کنید. سپس با استفاده از همزن برقی یا دستی با سرعت کم، حدود ۳ دقیقه خمیر را هم بزنید تا یکدست شود. خمیر به دست آمده شل و چسبنده است. حال مجدد روی ظرف حاوی خمیر را با نایلون بپوشانید و آن را برای عمل آمدن خمیر در یک پاچه یا حوله بپیچید تا گرمای خمیر حفظ شود. حال اجازه دهید خمیر شما برای ۳۰-۲۵ دقیقه دیگر استراحت کند. در همین حین فر را روشن کنید و درجه حرارت آن را روی ۲۷۰ درجه سانتیگراد تنظیم کنید تا فر آرام آرام آماده طبخ نان شود. در ادامه به سراغ درست کردن رومال نان بربری بروید.
طرز تهیه رومال نان بربری
مواد لازم | |
جوش شیرین | ¼ قاشق چایخوری |
آرد | ۱ قاشق چایخوری |
کنجد سفید و سیاه | ۴ قاشق چایخوری |
آب سرد و آب جوش | از هر کدام ¼ پیمانه |
دستور تهیه
- مواد اولیه را در ظرف کوچکی ریخته و روی حرارت ملایم قرار دهید.
- آنها را با قاشق مرتب هم بزنید تا غلیظ شود و به غلظتی برسد که بتوانید با قاشق روی آن خط بیندازید.
- رومال را کنار گذاشته و صبر کنید تا سرد و غلیظتر شود.
طرز تهیه نان بربری در فر
۱. پس از سپری شدن مدت زمان گفته شده (یعنی ۳۰-۲۵ دقیقه) به سراغ خمیر بروید؛ به احتمال بسیار زیاد باید حجم خمیر افزایش پیدا کرده باشد. اگر اینگونه شده بود برای پهن کردن خمیر، روی سطح کار خود حدود ۱/۳ پیمانه آرد بپاشید.
۲. خمیر آماده شده قدری چسبنده است، بنابراین برای اینکه خمیر به دستتان نچسبد، دست خود را به آرد آغشته کنید. سپس خمیر را نیز در آرد بغلطانید تا سطح آن با آرد پوشیده شود.
۳. خمیر را بدون ورز دادن و فرم دادن، به سه قسمت تقسیم کنید.
۴. روی خمیر را با پارچه بپوشانید و اجازه دهید تا خمیر ۱۰ دقیقه دیگر استراحت کند.
۵. سپس هر تکه خمیر را از دو طرف بکشید تا به صورت بیضی درآید.
۶. رومال را با قاشق روی خمیر بمالید و با استفاده از انگشت خود روی خمیر شیارهایی ایجاد کنید.
۷. در انتها کنجد سیاه و سفید را مخلوط کرده و روی خمیر بپاشید.
۸. کاغذ روغنی را روی سطح صافی پهن کنید و خمیر را با کاردک از روی سطح برداشته و روی کاغذ روغنی قرار دهید؛ برای اینکه خمیر نریزد باید این کار را خیلی سریع انجام دهید.
۹. خمیر را با دست از دو طرف کمی بکشید و با دست اطراف آن را شکل دهید تا به شکل متوازن درآید.
۱۰. کاغذ روغنی را در سینی فر که کاملا داغ شده است قرار دهید و ۵ دقیقه صبر کنید تا بپزد. پس از ۵ دقیقه نان را بچرخانید و ۵-۴ دقیقه دیگر صبر کنید تا نان کاملا مغز پخت شود.
۱۱. سپس نان بربری پخته شده را در جایی مثل کف سینی استیل قرار دهید تا خنک شود.
چند نکته در تهیه نان بربری در فر
- برای خوش عطر و خوش طعم شدن نانان بربری در فر حتما آن را با آرد سبوسدار با کیفیت تهیه کنید و از آرد قنادی استفاده نکنید.
- برای آنکه نان شما خوش فرم و دو لایه شود باید به خمیر آن بخوبی استراحت دهید.
- خمیر نان بربری شل و چسبنده است و باید به همین شکل طبخ شود. بنابراین هرگز به خمیر آرد اضافه نکنید و آن را ورز ندهید؛ زیرا این کار باعث ترد و پوک شدن نان میشود.
- برای پخت نان بربری باید فر و سینی فر را کاملا داغ کنید، موقع قرار دادن خمیر در آن از دستکش استفاده کنید و مراقب باشید دست شما نسوزد.