بهترین نمایشنامه های جهان کدام نمایشنامه ها میباشند؟ در لیست بهترین نمایشنامه های جهان؛ از داستانهای کلاسیک شکسپیر تا آثار معاصر با رویکرد اجتماعی کدام نمایشنامه ها قرار دارند ؟ بهترین نمایشنامه های جهان؛ از داستانهای کلاسیک شکسپیر تا آثار معاصر با رویکرد اجتماعی کدام نمایشنامه ها میباشند؟
در ادامه پاسخی جامع به این سوالات خواهیم داد،همراه مجله اینترنتی ماهتوتا باشید.
نمایشنامه (تئاترنوشت) مجموعهای گفتوگو بین چند شخصیت است. نمایشنامه هم در قالب کتاب بهصورت دیالوگهای پیوسته نوشته میشود و هم در قالب نمایش بهاجرا در میآید. برخی از کتابدوستان و اهالی سینما به خواندن نمایشنامه علاقه دارند. در واقع نماشنامهخوانی هم طرفداران پروپاقرص خود را دارد. برای همین در مقاله امروز تصمیم داریم شما را با مجموعهای از بهترین نمایشنامه های جهان آشنا کنیم. در این لیست تلاش کردیم تنوع ژانر و همچنین سال نگارش هر نمایشنامه را مدنظر قرار دهیم و شما را با نمایشنامههای تاثیرگذار آشنا کنیم.
ابر شماره نه
نمایشنامه «ابر شماره ۹» (Cloud Nine) اثر «کاریل چرچیل» است. این نمایشنامه در سال ۱۹۷۹ به نگارش درآمده است. کاریل چرچیل بیش از ۵۰ اثر هنری را خلق کرده است. چرچیل در این نمایشنامه سیاستهای نژادی و جنسیتی را به چالش میکشد. کلیت نمایش، تلفیقی از زبان طنز، مهربانی و اشاره به نیازهای پایهای انسانهاست.
حتما بخوانید » بهترین مجلههای ادبی
این نمایشنامه دو پردهای است. پرده اول در آفریقا و دوران ویکتوریا اتفاق میافتد و بخش دوم در یک پارک در لندن. در بخش اول این نمایشنامه شکلی از زور و استعمار نمایش داده میشود. در پرده دوم، طنز و کمدی وارد قصه میشود و به مخاطب نشان میدهد که بدون استعمار، زندگی چطور پیش خواهد رفت؟
مکبث
نمایشنامه «مکبث» (Macbeth) اثر «ویلیام شکسپیر» است. این نمایشنامه که بین سالهای ۱۵۹۹ و ۱۶۰۳ به نگارش درآمده است، کوتاهترین و پر طرفدارترین نمایشنامهی تراژدی ویلیام شکسپیر است. داستان درباره قدرتطلبی و طمع اشرافزادهای جسور و مورداعتماد پادشاه اسکاتلند است. گرچه این نمایشنامه بیش از ۳ قرن عمر دارد، همچنان کمنظیر است و در اوج قرار دارد. موضوع و حس این نمایشنامه بهقدری زیباست که باگذشت این همه سال همچنان محبوب طرفداران نمایشنامهخوانی است.
حتما بخوانید » هارولد پینتر – من آمده ام تا تو مُرده باشی!
ایرانیان
نمایشنامه «ایرانیان» (The Persians) اثر «آیسخولوس (آشیل)» است. این نمایشنامه در سال ۴۷۲ پیش از زایش مسیح (۶۶ آریایی) به نگارش درآمده است. این اثر روایت یورش خشایارشا به یونان است. شاهنشاه هخامنشی، خدایان را فرا میخواند تا با همکاری آنان، یونان را بهچنگ آورد.
آتوسا، ملکه مادر و خشایارشا از برجستهترین شخصیتهای این نمایشنامه هستند. این نمایشنامه با قدمتی که دارد، جزو برترین نمایشنامههای تراژدی در جهان است و تاکنون بارها ترجمه شده و در کشورهای مختلف به نمایش درآمده است.
حتما بخوانید » بهترین کتاب های کمدی
باغ آلبالو
نمایشنامه «باغ آلبالو» (The Cherry Orchard) اثر « آنتون چخوف» از تأثیرگذارترین نویسندگان روسی است. این نمایشنامه در سال ۱۹۰۳ به نگارش درآمده است. این نمایشنامه که آخرین اثر چخوف است، توانست در زمان بسیار کمی به شهرت برسد. این نمایش کمدی درباره خانوادهای اشرافزاده است که دچار ورشکستگی میشوند و بهخاطر فشار مالی مجبور میشوند که باغ آلبالوی زیبایشان را به بانک بدهند. بزرگ علوی و سیمین دانشور از جمله مترجمان برجستهای هستند که این اثر را به فارسی برگرداندهاند.
حتما بخوانید » بهترین فیلم های دههی گذشته
بالاخره این زندگی مال کیه؟
نمایشنامه «بالاخره این زندگی مال کیه؟» (?Whose Life Is It Anyway) اثر «برایان کلارک» است. این نمایشنامه در سال ۱۹۷۲ به نگارش درآمده است. این اثر داستانی قوی دربارهی کسانی است که روزی باید بین زندهماندن و مرگ انتخاب کنند. روایتی تلخ ولی واقعی که مخاطب از خواندنش همانند دیدنش کیف میکند. این نمایشنامه محبوب را میتوان به کلیه دوستداران این ژانر (نمایشنامه تراژدی/فلسفی) توصیه کرد.
حتما بخوانید » بهترین سریال های کره ای
چه کسی از ویرجینیا وولف میترسد؟
نمایشنامه «چه کسی از ویرجینیا وولف میترسد؟» (?Who’s Afraid of Virginia Woolf) اثر «ادوارد آلبی»، در سال ۱۹۶۲ به نگارش درآمده است. در این نمایشنامه زیبا یک شبنشینی روایت میشود که در آن یک زن و شوهر مسن با یک زوج جوان گفتوگو میکنند. در این گفتوگو کار دو طرف به تنش و مجادله میرسد و همین سرآغاز آشکار شدن ناراستیهای بین آنهاست. این نمایشنامه نیز یکی از معروف ترین نمایشنامه های جهان است.
حتما بخوانید » وطن فضایی است در زمان
خانه عروسک
نمایشنامه «خانه عروسک» (A Doll’s House) اثر «هنریک ایبسن» است. این نمایشنامه در سال ۱۸۷۹ به نگارش درآمده است. نمایش داستان طغیان زنی به نام نورا در دنیای مردسالار است. فرآیند گذار شخصیتی نورا محور اصلی این داستان است. این نمایشنامه در مدارس هنری بسیاری از کشورها تدریس میشود.
حتما بخوانید » هر دقیقه یک سادهلوح به دنیا میآید
دایی وانیا
چخوف نهتنها در نوشتن رمان و داستان کوتاه قهار بود، نمایشنامههای قدرتمندی هم مینوشت. نمایشنامه «دایی وانیا» (Uncle Vanya) اثری دیگر از «آنتون چخوف» در این فهرست است. نمایشنامه که در سال ۱۸۹۹ به نگارش درآمده است، روایت زندگی خانوادهای است که چالشهای عاشقانه و اقتصادی بسیاری دارند. در این نمایشنامه دو شکل متفاوت زندگی، حقیقتگرایی، همدلی و تساهل در برابر ابتذال و بیتوجهی قرار میگیرد. دایی وانیا یکی از بهترین نمایشنامه های معاصر با ژانر خانوادگی و عاشقانه است.
حتما بخوانید » اگزیستانسیالیست
دکتر فاستوس، داستان سقوط
نمایشنامه «دکتر فاستوس، داستان سقوط» (Marlowe’s Doctor Faustus) اثر «کریستوفر مارلو» است. این نمایشنامه بین سالهای ۱۵۸۹ تا ۱۵۹۲ به نگارش درآمده است. در این تراژدی جذاب با ماجراهایی خلاف انتظار مواجه میشویم. قهرمانها سرنوشتی متفاوت دارند و زندگی در سطحی است که دیگر روزمرگی چندان اهمیت ندارد. این اثر بهخاطر ذات متفاوتی که دارد، موردتوجه بسیاری از مخاطبان قرار گرفت و همچنان با گذشت زمان طولانی، در اوج قرار دارد و به نمایش در میآید.
حتما بخوانید » تاریخ فلسفه غرب
رومئو و ژولیت
نمایشنامه «رومئو و ژولیت» (Romeo and Juliet) اثر جاودانه «ویلیام شکسپیر»، در سال ۱۵۹۷ به نگارش درآمده است. یک نمایش فوقالعاده زیبا و داستانی عاشقانه که مخاطب نه از دیدنش خسته میشود و نه از خواندنش! این شاهکار شکسپیر شما را به دنیایی از احساسات پرتاب میکند. رومئو و ژولیت بارها در کشورهای مختلف ترجمه شده و به اجرا درآمده است. دختر و پسری که عاشق یکدیگر میشوند و بهخاطر اختلافات قبیلهای شانسی برای تحقق رویاهایشان ندارند. در این نمایشنامه آنقدر با حوادث غیرقابلپیشبینی روبهرو میشویم که حتی یک لحظه نمیتوانیم از دنبالکردن ماجرا دست بکشیم!
حتما بخوانید » بهترین رمان های عاشقانه
شب دوازدهم
نمایشنامه «شب دوازدهم» (Twelfth Night)، با نام دوم هر چه تو بخواهی (What You Will) اثری دیگر از «ویلیام شکسپیر» است. این نمایشنامه در سال ۱۶۰۲ به نگارش درآمده است. در این اثر کمدی، مانند دیگر آثار شکسپیر، شخصیتهای دوستداشتنی قصه متفاوتی را بازگو میکنند. عشق و زندگی دختری در لباس مبدل مردانه، از عناصر این نمایشنامه است. اگر شما هم از طرفداران نمایشنامهخوانی هستید، شب دواردهم را حتما بخوانید.
حتما بخوانید » بهترین رمان های داستایوفسکی
فرشتگان در آمریکا
نمایشنامه «فرشتگان در آمریکا» (Angels in America) اثر «تونی کوشنر» است. این نمایشنامه در سال ۱۹۹۱ به نگارش درآمده است. کوشنر با نوشتن این نمایشنامه دست روی تابوها گذاشت: ایدز و زندگی در شرایطی که کلیت جامعه آن را قبول ندارد. این موضوعی است که در نمایشنامه فرشتگان در آمریکا بهخوبی بهتصویر کشیده شده و بارها و بارها به اجرا درآمده است.
حتما بخوانید » کمدی سیاه
مِدهآ
نمایشنامه «مِدهآ» (Medea) اثر «اوریپید»، در سال ۴۳۱ پیش از میلاد به نگارش درآمده است. این نمایشنامه بیشترین اجرا را از میان تراژدیهای یونان باستان در قرن بیستم داشته است: یک تراژدی تاریخی در یونان باستان، باز هم عشق، خیانت و مسیر سخت عاشقی. اگر میخواهید مدتی را به لذتبردن از خواندن نمایشنامه اختصاص دهید، مدهآ انتخابی بینظیر است.
حتما بخوانید » بهترین کتابها برای زنان
گربه روی شیروانی داغ
نمایشنامه «گربه روی شیروانی داغ» (Cat on a Hot Tin Roof) اثر «تنسی ویلیامز» است. این نمایشنامه در سال ۱۹۵۵ به نگارش درآمده است. ویلیامز بابت نوشتن این نمایشنامه جایزه ادبی پولیتزر را دریافت کرده است. این نمایشنامه از بهترین نمایشنامه های جهان، درباره جوانی الکلی است که درحالیکه بهخاطر مرگ دوست صمیمیاش احساس گناه میکند، به جمع خانوادگیشان پیوسته است؛ خانوادهای که با دورویی و طمع دستوپنجه نرم میکند.
حتما بخوانید » چکیده رمان بر باد رفته
مدرسه ای برای آبروریزی
نمایشنامه «مدرسه ای برای آبروریزی» (The School for Scandal) اثر «ریچارد برینزلی شریدان»، در سال ۱۷۷۷ به نگارش درآمده است. پیرمردی در آستانه مرگ ولی بسیار دارا و ثروتمند، محور اصلی این قصه است. کسی که میخواهد ثروتش را بین دو برادرزادهاش تقسیم کند اما ماجرا این است که یکی بسیار خوشنام است و دیگری بدنام. حال باید دید سرنوشت آن همه ثروت چه میشود؟ بهراستی کدام یک از برادران بدنیت هستند؟
حتما بخوانید » اروهان پاموک
مرد و اسلحه
نمایشنامه «مرد و اسلحه» (Arms and the Man) اثر «جرج برنارد شاو» است. این اثر در سال ۱۸۹۴ به نگارش درآمده است. نمایش جنگ و جنگزدگی در اروپای شرقی در قالب کمدی هدف اصلی این نمایشنامه است. این نمایشنامه در کشورهای مختلفی روی صحنه رفته و بسیار پرمخاطب و تاثیرگذار است. بهراستی میتوان مرد و اسلحه را یکی از بهترین نمایشنامه های جهان نامید.
حتما بخوانید » بهترین رمان های کلاسیک
مرگ فروشنده
نمایشنامه «مرگ فروشنده» (Death of a Salesman) اثر «آرتور میلر» است، در سال ۱۹۴۹ به نگارش درآمده است. این نمایشنامه جایزه ادبی پولیتزر نمایشنامه و جایزه تونی بهترین نمایشنامه را برای میلر به ارمغان آورده است. مرگ فروشنده روایت زندگی مردی است که در زمان گم شده است. کجا هستیم؟ حال، گذشته یا شاید آینده … این نمایشنامه که در کشورهای بسیاری به اجرا درآمده است را باید دید/خواند و از داستان زیبایش لذت ببرید.
حتما بخوانید » نقد فیلم آخرین تانگو
هدا گابلر
نمایشنامه «هدا گابلر» (Hedda Gabler) اثری دیگر از «هنریک ایبسن»، در سال ۱۸۹۰ به نگارش درآمده است. این نمایشنامه که جایزه لارنس اولیور را دریافت کرده، درباره زنی است که با شرایط و ازدواج ناخواستهاش کلنجار میرود. این اثر ابتدا با بازخوردهای منفی بسیاری روبهرو شد، اما بهمرور پذیرفته شد و امروز بهعنوان یکی از بهترین نمایشنامه های جهان شناخته میشود.
حتما بخوانید » انسان در حافظه کوتاه مدت
هملت
نمایشنامه «هملت» (Hamlet) این اثر پرآوازه «ویلیام شکسپیر»، در سال ۱۶۰۲ به نگارش درآمده است. این اثر که یکی از بلندترین نوشتههای شکسپیر است، مشهورترین نمایشنامه تاریخ ادبیات کلاسیک جهان نیز نام گرفته است. شاهزادهای که در سفر است، متوجه مرگ پدرش میشود. وقتی به قصر بازمیگردد با ماجراهای مرموزی روبهرو میشود، ازجمله برتخت نشستن عمویش و ازدواج عمو با مادرش! شاهزاده درپی کشف راز مرگ پدر و پیداکردن جنایتکاران متوجه میشود پدر معشوقه خودش هم در گروه مجرمان است. ماجرا بس پیچیده و عجیب پیش میرود و مخاطب با هیجان تا آخرین لحظه جذب داستان میماند.
اهمیت جدی بودن
بهترین نمایشنامه
نمایشنامه «اهمیت جدی بودن» (The Importance of Being Earnest) اثر «اسکار وایلد»، شاعر و نمایشنامهنویس ایرلندی است. این نمایشنامه در سال ۱۸۹۵ به نگارش درآمده است. ماجرای این اثر درباره اهمیت صداقت و جدیت در زندگی است. اما شخصیتهای قصه هر یک به شکلی ارزش روراستی را به چالش میکشند. البته نمیتوان از تاریخیبودن آن نیز صرف نظر کرد. بدون شک اهمیت جدی بودن یکی از بهترین نمایشنامه های جهان است.
دیگر نمایشنامههای ارزشمند که بهتر است بشناسیم
تا اینجای مقاله شما را با 20 نمایشنامه آشنا کردیم و در ادامه لیستی از نمایشنامه های معروف دیگر را مرور خواهیم کرد:
- «تارتوف» نوشته مولیر؛
- «زنان» نوشته کلر لوس؛
- «جان» نوشته آنی بیکر؛
- «پیچاب» نوشته نوئل کوارد؛
- «وُلپن» نوشته بن جانسون؛
- «هلندی» نوشته امیری باراکا؛
- «ویران شده» نوشته لین ناتیج؛
- «شهر ما» نوشته تورنتن وایلدر؛
- «ادیپ شهریار» نوشته سوفوکل؛
- «اتفاق میافتد» نوشته دیوید هِر؛
- «ویتسک» نوشته گئورگ بوشنر؛
- «کاندیدا» نوشته جورج برنارد شاو؛
- «مرغ دریایی» نوشته آنتون چخوف؛
- «پیگمالیون» نوشته جرج برنارد شاو؛
- «در انتظار گودو» نوشته ساموئل بکت؛
- «پارک کلایبورن» نوشته بروس نوریس؛
- «پروانه اِم.» نوشته دیوید هنری هوانگ؛
- «آوازهخوان طاس» نوشته اوژن یونسکو؛
- «چشمان کوچک» نوشته میگوئل پینرو؛
- «بازگشت به خانه» نوشته هارولد پینتر؛
- «زندگی ماشینی» نوشته سوفی تردوِل؛
- «این جوانی ماست» نوشته کنت لونرگان؛
- «با خشم به یاد آر» نوشته جان جیمز آزبرن؛
- «بیدار شو و بخوان!» نوشته کلیفورد اودتس؛
- «آقای باتلر چی دیده بود» نوشته جو اورتون؛
- «سفر دراز روز در شب» نوشته یوجین اونیل؛
- «فِفو و دوستانش» نوشته ماریا ایرن فورنس؛
- «فِفو و دوستانش» نوشته ماریا ایرن فورنس؛
- «باغ وحش شیشهای» نوشته تنسی ویلیامز؛
- «اشتباهات یک شب» نوشته الیور گلدسمیت؛
- «ننه دلاور و فرزندان او» نوشته برتولت برشت؛
- «اتوبوسی به نام هوس» نوشته تنسی ویلیامز؛
- «سگ بالایی/سگ پایینی» نوشته سوزان لوری پارکز؛
- «زنان غیر معمول و دیگران» نوشته وندی واسرستاین؛
- «روزنکرانتز و گیلدنسترن مردهاند» نوشته تام استاپارد؛
- «خرده جنایتهای زناشویی» نوشته اریک امانوئل اشمیت؛
- «دلاور سرزمین های غرب» نوشته جان میلینگتون سینگ؛
- «مویزی در آفتاب/کشمشی در آفتاب» نوشته لورن هانسبری؛
- «ارباب هارولد و پسرها» نوشته هارولد آثول لانیگان فوگارد.
کلام آخر
شما با کدام یک از نمایشنامههایی که معرفی کردیم آشنایی دارید؟ آیا نمایشنامه دیگری میشناسید که جایش را در لیست ما خالی بدانید؟ لطفا برداشت خود را در بخش «ارسال دیدگاه» با ما و مخاطبان مجله اینترنتی ماهتوتا بهاشتراک بگذارید.
در ادامه بخوانید » مکافات انتخاب و دیگر هیچ،چشم سگ