دهها نفر چوب و چنگک به دست و با کیسههایی پلاستیکی بسته به خود، در حال شخم زنی جنگل هستند. چوب را زیر خاک میکنند و آنقدر آن را زیر و رو میکنند تا بالاخره چیزی که ساعتها به دنبالش بودهاند، پیدا کنند و به نقطه دیگری بروند. آنها یابندگان قارچ هستند؛ قارچی با نام «ترافل» که محلیها آن را «دُنبلان» هم مینامند که توسط دلالان با قیمتی حدودا صد تا دویست هزار تومان خرید و فروش می شود و در کشور های خارجی حدودا ۱۴۰ میلیون تومان به مشتریان لاکچری در رستوران ها عرضه می شود.
قارچهای ترافل سیاه در بخشهای زیادی از جنگلهای هیرکانی میروید. این قارچ خوراکی یکی از ۱۰ خوراکی گران قیمت دنیاست که در رستورانهای لوکس اروپا و آمریکا افراد ثروتمند آن را می خورند.
ترافلها بر خلاف نامشان، نه تنها نوعی شیرینی نیستند بلکه قارچهایی هستند که از زیر زمین بیرون کشیده میشوند و شهرتی جهانی دارند. این قارچها به ویژه در کشورهای اروپایی طرفداران زیادی دارند و بسیار گران قیمت و کمیاب هستند.
جنگلهای هیرکانی در شمال کشور خصوصا ناحیه شرق گلستان یکی از ذخیره گاههای اصلی رویش این نوع قارچ است.
جنگلهای هیرکانی سال گذشته به عنوان یک میراث جهانی در یونسکو به ثبت رسیده است و بیم آن میرود که اگر برداشت به این شکل ادامه پیدا کند خطر بسیارجدی این جنگلهای ۵۰ میلیون ساله را که تنها نقطه به جای مانده از دوران سوم زمین شناسی در روی کره زمین هستند را تهدید کند.
برداشت غیر اصولی این نوع قارچ توسط افراد محلی که بخاطر سود بالای آن در چند سال اخیر به جنگلها هجوم برده اند سبب آسیب جدی به جنگلها شده است.
از این رو از سال گذشته با بخشنامه سازمان مراتع و آبخیزداری کشور برداشت آن ممنوع شده است. ممنوعیت برداشت، اما زمینه ساز توقف برداشت نبوده بلکه شبکه زیرزمینی قاچاق و سودجویی دلالان خاصی را تقویت نموده است.
باشگاه خبرنگاران