"آنویسا" نهاد قانونگذار بهداشت و درمان در برزیل اعلام کرد که مقامات چین در استفاده اضطراری از واکسن کرونا شفاف نیستند. این اعلام میتواند تنش سیاسی بین برزیل و چین را افزایش دهد.
به نقل از رویترز، "ژائیر بولسونارو" رئیسجمهور برزیل و منتقد همیشگی چین بارها تردید خود را در مورد "کروناواک" واکسن کرونای شرکت "سینوواک بیوتک" (Sinovac Biotech Ltd) اعلام کرده و "منشاء" آن را غیرقابل اعتماد خوانده است.
در همین حال در سائوپائولو پرجمعیتترین ایالت برزیل، مقامات شرطبندی سختی روی واکسن انجام دادهاند. "جائو دورا" فرماندار سائوپائولو که یکی از منقدان بولسونارواست؛ اعلام کرده که انتظار دارد واکسیناسیون شهروندان این ایالت در ماه ژانویه آغاز شود.
سائوپائولو تا زمان تائید "آنویسا" (نهاد قانونگذار بهداشت و درمان در برزیل) قادر به استفاده از واکسن کرونای "Sinovac" نخواهد بود.
یک پرستار قبل از تزریق یک دوز واکسن چینی کرونا به یک داوطلب در موسسه " Emilio Ribas" / عکس: رویترز
آنویسا در برزیل برای مدتها غیرسیاسی بوده است اما بولسونارو در ماههای گذشته برخی از متحدان خود را به عنوان روسا و مقامات این سازمان منصوب کرده و این موضوع باعث افزایش نگرانی بین متخصصان و کارشناسان بهداشت و درمان در این کشور شده است. متخصصان بهداشت و درمان نگرانند که ملاحظات سیاسی در تصمیمات کارشناسی اثرگذار باشد.
آنویسا در بیانیه وبسایت خود اعلام کرد: "برزیل یکی از رهبران جهانی ارزیابی "کرونت واک" واکسن کرونای چینی است".
در این بیانیه میخوانیم: "واکسن سینوواک از 7 ماه پیش (ژوئن) مجوز استفاده اضطراری در چین را گرفته است. معیارهای و مجوزهای چین برای استفاده اضطراری شفاف نیستند و هیچ اطلاعاتی در مورد معیارهای فعلی مقامات چینی برای اتخاذ این تصمیمات در دسترس نیست".
حداقل دهها هزار نفر در برنامه اضطراری چین از واکسن "سینوواک" چین استفاده کردهاند. برنامه اضطراری چین رسما از تیرماه سال جاری (جولای) آغاز شده و طی آن تعداد محدودی از گروههای پر خطر واکسن کرونا را دریافت کردهاند. دو کاندیدای دیگر واکسن از گروه "سینو فارم" (Sinopharm ) با حمایت دولت در برنامه استفاده اضطراری از واکسن گنجانده شده است. "سینوفارم" گروه دارویی ملی چین است.
چین جزئیات مربوط به نحوه تعیین و استفاده از واکسنهای کرونایش را به صورت عمومی اعلام نکرده است. کمیسیون بهداشت ملی چین نیز در این مورد واکنش نشان نداده و به سوالات پاسخ نمیدهد.
یک نماینده "سینوواک" چین نیز از اظهار نظر در مورد نحوه چگونگی توزیع و تزریق عمومی واکسن خودداری کرد. او به یک کنفرانس خبری در ماه قبل اشاره کرد که طی آن یک مقام بهداشت تزریق اضطراری واکسن را مطابق قوانین چین و قوانین سازمان بهداشت جهانی عنوان کرده است.
این مقام مسئول بهداشت پیشتر گفته بود: این واکسنها "آزمایشهای فاز 1 و 2 در مرحله کیلینیکال را به خوبی پشت سرگذاشتهاند".
"کروناواک" در چین در حال انجام مرحله فاز 3 در سائوپائولو است.